Elveția oprește dezvoltarea retelelor 5G pentru presupuse probleme de sănătate

Elvetia este una dintre cele mai avansate tari din Europa, in extinderea retelelor 5G, Swisscom și Sunrise fiind primele care au lansat rețele de nouă generație. Vitezele și acoperirea depășesc alte țări din regiune și guvernul însuși este interesat să folosească 5G pentru aplicații precum agricultura inteligentă.

Cu toate acestea, Elveția este, de asemenea,cunoscuta pentru o comunitate vocală de campanii anti-5G.

Protestele au avut loc în marile orașe, în timp ce primarii din mediul rural și-au declarat dorința de a rămâne „zone fără 5G”.

Argumentele esențiale ale campaniilor sunt că rețelele 5G vor utiliza frecvențe de bandă mai mare (cum ar fi unda milimetrică) și că noile rețele necesită mai multe puncte de acces.

Cu toate acestea, experții spun că cercetarile resping aceste afirmații, în timp ce recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt ca tehnologia 5G este sigura.

În conformitate cu structura federală a Elveției, cele 26 de cantoane regionale care compun țara au puteri semnificative și sunt responsabile de evaluarea siguranței în baza criteriilor decise de Oficiul Federal pentru Mediu (FOEN)

Potrivit FT, unele cantone elvețiene au suspendat utilizarea antenelor 5G până vor primi îndrumări suplimentare de la FOEN cu privire la antenele adaptive. Conform TechRadar FOEN nu are în prezent sfaturi despre noile antene și vrea să efectueze mai multe teste în condiții de viață reală.

Până la finalizarea testării, FOEN nu poate oferi suport cantonelor. Aceasta înseamnă că restrictiile cantonale sunt încă în vigoare.

Swisscom spune că reglementările elvețiene sunt de zece ori mai stricte decât cele dictate de OMS, dar a adăugat că a înțeles preocupările legate de noua tehnologie.

Lasă un răspuns